EGYENLŐ ÉLETMINŐSÉG - EQUAL QUALITY OF LIFE PROJEKT

A projekt általános célja az izlandi és magyar szervezetek közötti együttműködés erősítése mellett a nemek közötti egyenlőség erősítése és a nők elleni erőszak megszüntetésének ösztönzése. Ennek érdekében a  hat hónapig tartó projekt során négyféle akciót valósítottunk meg. Minden Magyarországon megvalósuló akció résztvevője 14 fő izlandi szakmai megvalósító, valamint 20 fő magyar szakmai megvalósító. A figyelemfelkeltő akciónk keretében egy – az izlandi nők és gyerekek üzenetét hordozó – kampány kiírására kerül sor Izlandon online formában.

A projekt keretében megvalósuló akciók a következők voltak:

 1. Konferencia szervezése Szolnokon (HU), 1 db
 2. Workshopok szervezése és lebonyolítása több témában Besenyszögön (HU), 4 db

Workshop 1: Tradicionális női szerepek és mesterségek a gyakorlatban

Workshop 2: Tradicionális férfi szerepek és mesterségek a gyakorlatban – a halász

Workshop 3: Tradicionális női mesterség a mai világban, mint jövedelemszerzési forrás.

Workshop 4: „A Pokol Konyhája” – vita  az izlandi és magyar férfiak és nők az országra jellemző női szerepekről, elvárásokról, a női és férfi szerepek felcserélődéséről, megosztásáról.

 1. Egyéb találkozók szervezése (HU), 2 db

- A múlt századi tradicionális női szerepek és férfi szerepek tanulmányozása a budapesti Magyar Művészeti Akadémián

- Barátságos Izlandi – Magyar labdarúgó mérkőzés a nemek közötti figyelemfelkeltés céljából a sajtó bevonásával, az izlandi nők üzenetének tolmácsolásával Besenyszögön

 1. Figyelemfelkeltő akciók (IS és HU), 1 db

A nemek közötti esélyegyenlőséggel kapcsolatos kampánymez tervezése az izlandi nők és gyerekek által.

 1. Nyilvánosság, disszemináció

 

A közös cél segített közelebb hozni alapítványunkat a meghívott izlandi szervezetekkel (NGO, általános iskola, egyetem, férfi kórus), a közös témában végzett munka új, jövőbeli projektterveket generál.  Figyelemfelkeltő akcióink segíthetnek a vidéki lakosság szemléletformálásában, a nők szerepének megítélésében, a női egyenjogúság elérésének megvalósításában.

A projekt általános célja az izlandi és magyar szervezetek közötti együttműködés erősítése mellett a nemek közötti egyenlőség erősítése és a nők elleni erőszak megszűntetésének ösztönzése.

 

Izland élen jár a tolerancia, a diszkrimináció mentesség, így a női esélyegyenlőség biztosítása területén. Specifikus cél az izlandi jógyakorlatok bemutatásán keresztül a magyar mentalitás megváltoztatása a női szerepekhez kapcsolódóan, a magyar látótér kitágítása a nemek közötti esélyegyenlőség területén, mindezt a közös munkán keresztül. Fontos eszközünk a magyar társadalomban máig meglévő tradicionális női és férfi tevékenységek bemutatásán, célkeresztbe hozásán keresztül a nőkkel szembeni a múltban gyökerező előítéletekre rávilágítani, azt átgondolni, hogyan lehet szakítani a magyar társadalomban, főként faluhelyen a nőkre kényszerűen ráerőltetett szerepekkel, annak érdekében,  hogy felhívjuk a társadalom figyelmét arra, hogy a nőknek joguk van kitörni ezek közül a korlátok közül, ha akarnak. Joguk van a tanuláshoz, a jó álláshoz, vállalkozás indításához mindezt az anyaság mellett kiteljesedve. Joguk van ahhoz, hogy teljes értékű emberként biztonságban élhessenek a családban, vagy ha úgy akarják, egyedül.

 

A közös cél segít közelebb hozni alapítványunkat a meghívott izlandi szervezetekkel (NGO, általános iskola, egyetem, férfi kórus), a közös témában végzett munka új, jövőbeli projektterveket generál.  Figyelemfelkeltő akcióink segíthetnek a vidéki lakosság szemléletformálásában, a nők szerepének megítélésében, a női egyenjogúság elérésének megvalósításában.

 

A szakmai úton résztvevő izlandi megvalósítók listája (14 fő):

MR Maurizio Tani / Félagið Ísland-Ungverjaland

MRS Rakel Ros Olafsdottir / Félagið Ísland-Ungverjaland

MS Elisa Ros Tani / Félagið Ísland-Ungverjaland

MS Viktoria Ros Tani / Félagið Ísland-Ungverjaland

MRS Ingibjorg Sverrisdottir / Félagið Ísland-Ungverjaland

MR Solvi Olafsson / Félagið Ísland-Ungverjaland

MR Einar  Mar Hjartarson  / Félagið Ísland-Ungverjaland

MRS Maria de los angeles Tacachira / Félagið Ísland-Ungverjaland

MRS Edda Pétursdóttir / Melaskóli

MR Magnús Valur Pálsson / Melaskóli

MR David Ingason / Karlakór Kjalnesinga

MRS Matilda Gregersdottir / Karlakór Kjalnesinga

MR Bjarki Gudmundsson / Karlakór Kjalnesinga

MRS Dagmar Thorleifsdottir / Karlakór Kjalnesinga

A Besenyszögért Alapítvány részéről 20 fő szakmai megvalósító vesz részt rendszeresen a programokban.

 

A tapasztalatcsere érdekében megvalósítandó tevékenységek bemutatása

 

A projekt keretében négyféle akciót valósítottunk meg + nyilvánosság, disszemináció. Minden Magyarországon megvalósuló akció résztvevője 14 fő izlandi szakmai megvalósító, valamint 20 fő magyar szakmai megvalósító. A figyelemfelkeltő akciónk keretében egy – az izlandi nők és gyerekek üzenetét hordozó – kampány kiírására került sor Izlandon online formában.

 

 1. Konferencia szervezése Szolnokon (HU), 1 db

A résztvevők száma kb. 60 fő. Előadók száma 10-12 fő. Az előadások témái a női esélyegyenlőséggel kapcsolatos izlandi gyakorlatot mutatták meg a múlt és jelen tükrében. A prezentációk izlandi és/vagy angol nyelven zajlottak, angol nyelvű kivetítéssel.  Az akció legfontosabb eredménye az izlandi jógyakorlatok bemutatása volt. Izland toleráns, elfogadó ország, ahol a nők esélyegyenlősége minden téren biztosított. Az izlandi szakemberek által tartott előadások segítettek rávilágítani arra, hogy bizonyos esetekben szakítani kell a berögződött társadalmi normákkal, amelyek gátolják a nőket abban, hogy teljes értékű emberként, a férfiakkal azonos fizetésért vállaljanak munkát, vagy hogy eredményeket érjenek el tudományos területen, vagy sikeres vállalkozóvá válhassanak.

 

 1. Workshopok szervezése és lebonyolítása több témában Besenyszögön (HU), 4 db

Az alábbi témákban bonyolítottunk le kiscsoportos (kb. 25 fő bevonásával zajló) workshopokat:

Workshop 1: Tradicionális női szerepek és mesterségek a gyakorlatban

Workshop 2: Tradicionális férfi szerepek és mesterségek a gyakorlatban – a halász

Workshop 3: Tradicionális női mesterség a mai világban, mint jövedelemszerzési forrás – egy besenyszögi vállalkozó hölgy bemutatása, amelyet követően vita a nők a munka világában témakörben.

Workshop 4: „A Pokol Konyhája” – az izlandi férfiak vacsorát főznek workshop, amely közben beszélgetést folytatnak az izlandi és magyar férfiak és nők az országra jellemző női szerepekről, elvárásokról, a tradicionálisnak mondott és a workshopok keretében gyakorlatban is megismert női és férfi szerepek felcserélődéséről, megosztásáról.

 

 1. Egyéb találkozók szervezése (HU), 2 db

- A múlt századi tradicionális női szerepek és férfi szerepek tanulmányozása a budapesti Magyar Művészeti Akadémián

- Barátságos Izlandi – Magyar labdarúgó mérkőzés a nemek közötti figyelemfelkeltés céljából a sajtó bevonásával, az izlandi nők üzenetének tolmácsolásával Besenyszögön

 

 1. Figyelemfelkeltő akciók (IS és HU), 1 db

A nemek közötti esélyegyenlőséggel kapcsolatos kampánymezt terveztünk az izlandi nők által.

 

A nyilvánosság biztosítása érdekében megvalósítandó tevékenységek bemutatása

 

 1. Honlap aloldal: A figyelemfelkeltő kampányunkra beérkezett alkotásokból készült kiállítás képeit  honlap aloldalunkon közzétettük (www.besenyszogert.hu), valamint a helyi múzeumban is bemutattuk a nagyközönség számára. A honlap tartalom elérhető a projekt fenntartási időszakban is. A honlap tartalmaz minden, az útmutatókban előírt formai és tartalmi elemet. A projekttel kapcsolatos főbb információk angol és magyar nyelven kerültek közzétételre.
 2. Kampány pólók: A figyelemfelkeltő kampányunk nyertes pályaművéből projekt pólókat készíttetzünk, amelyet az Izlandi – Magyar barátságos futballmérkőzésen viselnek a résztvevők. Ezen is feltüntetésre kerülnek az alap logói.
 3. Sajtótájékoztató a konferencián: A nemek közötti esélyegyenlőség és izlandi jógyakorlatok témájában nyilvános konferenciát tartottunk a döntéshozók és a sajtó bevonásával.
 4. Sajtóközlemény kiküldése és sajtómegjelenések összegyűjtése: A projekt keretében megvalósuló barátságos Izlandi – Magyar futball mérkőzés a sajtó bevonásával zajlott. Az eseményen az izlandi nők üzenetét juttattuk el a lakosság és a döntéshozók felé. Az eseményt megelőzően 3 nappal sajtóközleményt küldünk ki a sajtó képviselői részére. Az esemény megkezdése előtt a média képviselői felé tájékoztatás küldtünk ki a projektről és a rendezvényről.
 5. Facebook kommunikáció: Facebook oldalunkon folyamatosan tájékoztattuk a lakosságot, szervezeteket, döntéshozókat a projekt eseményeiről szöveges és fotódokumentáció formájában.
 6. Stratégiai dokumentum kidolgozása és a nyilvánosság számára elérhetővé tétele az alapítvány honlapján.

 

A projekt tartalmának, főbb célkitűzéseinek és tevékenységütemezésének bemutatása

 

A projekt általános célja az izlandi és magyar szervezetek közötti együttműködés erősítése mellett a nemek közötti egyenlőség erősítése és a nők elleni erőszak megszűntetésének ösztönzése volt.

 

A tágabb értelemben vett célcsoport Besenyszög település lakossága: 3.318 fő, akik a legaktívabb részesei a szemléletformálásnak, közülük kb. 100 ember vett részt konkrétan az akciókban (konferencia, futball mérkőzés, workshopok). Arányukat tekintve megközelítőleg 40 % férfi és 60 % női részvevőt tartottunk számon. További célcsoport az izlandi partnerünk által megcélzott ifjúsági korosztály, valamint Reykjavík környékén élő nők, akikhez eljutott felhívásunk és akik az általuk fontosnak vélt üzenetet eljuttatták Magyarországra, valamint azok a szervezetek, személyek, akik a magyarországi szakmai program eredményeiről értesültek partnerünk, vagy honlapunk segítségével.

 

A Magyarországon megvalósuló akciók részletes bemutatása

 

0. nap – 2018. április 4. (szerda)

Érkezés a Liszt Ferenc Repülőtérre a késő esti órákban, transzfer a szállásra. Első éjszaka szállás Budapesten.

1.nap – 2018. április 5. (csütörtök)

Egyéb találkozó szervezése akció keretében a múlt századi tradicionális női szerepek és férfi szerepek tanulmányozása a budapesti Magyar Művészeti Akadémián (magyar és izlandi résztvevők közösen), majd ezzel kapcsolatos beszélgetés. Ebéd budapesti vendéglőben. A napi program időtartama: 5 óra. Transzfer Szolnokra a szállásra.

2.nap - 2018. április 6. (péntek)

Reggeli a szálláson.

RepTár meglátogatása Szolnokon, Sörmúzeum – ismerkedés a sörfőzés rejtelmeivel, délután város nézés.

Késő délután „Egyenlő ÉletmiNŐség” című konferencia. Rendezvény idő tartama: 3 óra A résztvevők száma kb. 60 fő. Előadók száma 10-12 fő. Az előadások témái a női esélyegyenlőséggel kapcsolatos izlandi gyakorlatot mutatták meg a múlt és jelen tükrében. A prezentációk izlandi és/vagy angol nyelven zajlottak, angol nyelvű kivetítéssel. Az előadásokat izlandi – magyar tolmács közvetítésében magyarul is hallgatták a résztvevők.  

Este népzenei örömének neves énekművész (Somogyi Anita) vezetésével és táncház, majd transzfer a szállásra.

 

 

Egy nagyon kellemes estét töltöttünk el az Izlandi Magyar Kulturális Társasággal. Fő célunk a kapcsolatteremtés és a jövőbeni további kapcsolatfejlesztés izlandi ismerősökkel, barátokkal, az Izlandon élő magyarokkal. Az efféle kapcsolat egyik fő jellemzője, hogy a családi, baráti, munkahelyi kapcsolatok mintegy multiplikátorként bővítik az ismeretségi hálót. Erre legjobb példa, ha egy kötetlen beszélgetéskor kiderül kinek mi az érdeklődési területe és egy telefonon egyeztetett időpontban máris látogatást lehet tenni egy intézményben, gyárban, üzemben. A nagy távolságról még a XXI. századi technikával is több hetes munkával lehet elérni azt, ami ott helyben pár perc alatt megoldódik.

2.Figyelemfelkeltő akciók, 5 db

2.1.Rajzpályázat magyar és izlandi gyerekeknek (HU és IS)

„Ezt tettem a nyáron a környezetemért” címmel kiállítás szervezése (Reykjavík Harpa )

3.nap - 2018. április 7. (szombat)

Reggeli a szálláson, majd transzfer Besenyszögre.

Előző napi konferencia kiértékelése. Tapasztalatok összegzése.

Workshop 1: Tradicionális női szerepek és mesterségek a gyakorlatban. A program múzeumi tárlatvezetéssel kezdődött, amelyet tradicionális női mesterségek bemutatása és kipróbálása követett: szövés, fonás és hímzés, szappanfőzés ezzel párhuzamosan lovaskocsikázás.

Délután seprűkötés bemutató (tradicionális férfi tevékenység) és faeszközök faragása. Késő délután transzfer a szállásra.

 

4.nap - 2018. április 8. (vasárnap)

Délelőtt barátságos Izlandi – Magyar futballmérkőzés, az izlandi nők üzenetét hordozó pólókban. A figyelemfelkeltő akció a nők helyzetére, jogaira, problémáira hívta fel a figyelmet.

Workshop 4: „A Pokol Konyhája” – az izlandi férfiak vacsorát főztek egy workshop keretében, amely közben beszélgetést folytattak az izlandi és magyar férfiak és nők az országra jellemző női szerepekről, elvárásokról.

5.nap - 2018. április 09. (vasárnap)

Reggeli a szálláson, majd transzfer Besenyszögre.

Workshop 3: Tradicionális női mesterség a mai világban, mint jövedelemszerzési forrás – egy besenyszögi vállalkozó hölgy bemutatása. Délelőtt Héja Anita sajtkészítő vállalkozóhoz látogattunk el. Az izlandi és magyar résztvevők megismerhették a tradicionális besenyszögi sajtkészítés titkait, egyúttal megismerhették egy sikeres vállalkozást működtető hölgy karrierjét. Állatsimogató, tehenek, lovak, kecskék megtekintése, amely mindkét nemzet számára igen fontos gazdasági állomány. Mindez kerékpárral, majd kerékpártúra a környéken. A sajt manufaktúra látogatását követően vita a nők a munka világában témakörben.

A délután folyamán vajköpülés a múzeumban (tipikus női tevékenység), majd lovaglás és íjászat a rekonstruált honfoglalás kori faluban.

 

6. nap - 2018. április 10. (hétfő)

Reggeli a szálláson.

Workshop 2: Tradicionális férfi szerepek és mesterségek a gyakorlatban – a halász:

A délután csónakkal bejártuk a Millér folyót , az izlandi és magyar résztvevők megismerték a halászok munkáját, a helyi halfajtákat. Közös horgászat.

Délután városnézés Szolnokon, egy helyi kovács – mint tradicionális férfi mesterséget képviselő mester – meglátogatása: patkolás, kovácsolás, kötélfonás program.

Reggeli után indulás a repülőtérre, hazautazás.

A szakmai program során közösen került kidolgozásra az a stratégiai dokumentum, amely a tapasztalatcsere eredményeit és javaslatokat tartalmaz a női esélyegyenlőség biztosítása, a nők elleni erőszak megfékezése területén, amely alapítványunk honlapján keresztül bárki számára elérhetővé válik angol és magyar nyelven.

 

Az akciók legfontosabb eredménye az izlandi jógyakorlatok bemutatása. Izland toleráns, elfogadó ország, ahol a nők esélyegyenlősége minden téren biztosított. Az izlandi szakemberek által tartott előadások segítenek rávilágítani arra, hogy bizonyos esetekben szakítani kell a berögződött társadalmi normákkal, amelyek gátolják a nőket abban, hogy teljes értékű emberként, a férfiakkal azonos fizetésért vállaljanak munkát, vagy hogy eredményeket érjenek el tudományos területen, vagy sikeres vállalkozóvá válhassanak. A workshopok szintén ezt a célt szolgálták, a nagy nyilvánosságot ezek esetében honlapunkon keresztül biztosítjuk továbbra is. A kampánymez tervezés és barátságos futball mérkőzés a sajtó aktív részvételével zajlott, így jut el az izlandi nők és gyerekek üzenete Besenyszögre és a sajtón keresztül Magyarországra. A közös cél segített közelebb hozni alapítványunkat a meghívott izlandi szervezetekkel (NGO, általános iskola, egyetem, férfi kórus), a közös témában végzett munka új, jövőbeli projektterveket generált.  Figyelemfelkeltő akcióink segíthetnek a vidéki lakosság szemléletformálásában, a nők szerepének megítélésében, a női egyenjogúság elérésének megvalósításában.

 

Donor partnerünk legfontosabb feladata az előkészítés fázisában a szakmai program közös kidolgozása volt az alapítványunkkal, valamint az izlandi célcsoport bevonása a projektbe. Szintén partnerünk segítségével juttattuk el kampánytervező felhívásunkat az izlandi iskolákba és az izlandi nőkhöz. Ők koordinálták a beérkező kampánymunkák összegyűjtését, segítséget nyújtottak a szkennelésben és a kampánymunkák eljuttatásában az alapítványunk részére. Kulcsfigurái voltak a magyarországi szakmai programnak. A donor partner szakmai megvalósítói, a konferencia fő előadói az izlandi jógyakorlatokat közvetítve segítették a magyar lakosság szemléletformálását. Donor partnerünkkel együtt került kidolgozásra az a stratégiai dokumentum, amely a projekt legfontosabb eredményeit és az az alapján megfogalmazott javaslatokat tartalmazza.